dinsdag 1 september 2015

Ria's kraamburo

Ria's kraamburo en de ontmoeting aldaar

Afgelopen zaterdag liep ik in mijn verf kloffie een nog laatste boodschap voor het weekend te halen, even snel tussendoor, en al net zo snel viel mijn oog op een grote blauwe auto; Ria's kraamburo stond er te lezen, en ik attendeerde mijn moeder op de blauwe opvallende wagen en de leuke ooievaar. Er zat een meneer achter het stuur, en ik grapte naar mijn moeder; dat zal Ria zijn.

De meneer in kwestie manoeuvreerde op de parkeerplaats op zoek naar een plek, in een ooghoek zag ik haar staan, ze wenkte naar de man in de auto en riep naar hem, ik attendeerde haar man op de aanwijzingen die zijn vrouw hem gaf, en liep vervolgens door.


Hey... wat ben jij aan het klussen? vroeg deze leuke mevrouw. "Ik ben bezig met het opknappen van een commode, en een wiegje", zei ik in mijn haastige loop naar de winkel. Oh wat leuk zei de vriendelijke opgetogen dame. Ik ben Ria en ik heb een kraamburo. Twee tellen later mocht ik een visite kaartje in ontvangst nemen, en raakten we aan de praat.

En afgelopen donderdag 27 augustus mocht ik haar thuis ontvangen. Ze parkeerde die blikvangende grote blauwe auto dwars op de parkeerplaats, en samen dronken we koffie met een groot glas water. En ik onderwierp haar aan allerhande vragen.Zo is Ria 16 jaar geleden begonnen met het volgen van haar droom, de opleiding kraamverzorgende werd in 1 jaar afgerond. Omdat de vraag naar kraamverzorgers zo ontzettend groot was, werd de opleiding daarop aangepast. Ria maakte indruk en dat doet ze nog steeds, want al na korte tijd werd ze door een lerares geattendeerd op het feit dat Ria er verstandig aandeed om voor zichzelf te beginnen. Dus trok ze de stoute schoenen aan.

En ik kan u vertellen; Ria is on the road, er staat bijna standaard een koffertje in haar auto. Want zo snel als Ria kan anticiperen op het feit dat ze van het een op het andere moment naar de andere kant van het land moet rijden om een bevalling te begeleiden, zo snel is de NASA met het afschieten van een nieuwe raket de ruimte in.


Ria maakt indruk, en dat heeft ze vooral te danken aan het persoonlijk contact dat ze heeft. Zo neemt ze zelf haar telefoon op, in alle omstandigheden, zelf op het toilet grapt ze. Geen voicemail geen ingesproken berichten, nee gewoon gelijk Ria, van Ria's kraamburo.

Dat ze geliefd is mag duidelijk zijn want terwijl ze op de terug weg van Groningen naar hun oude woonplaats vlakbij Gouda rijd, schiet ze nog even snel bij een cliënt in Huizen aan.

Vanuit de keuken klinkt bijna een blaak van opluchting; Ria, ben jij dat?" en zo snel als Ria binnenstapt, zo snel staat ze ook de lunch klaar te maken. Terwijl de ex- kraamvrouw de baby voed, zijn Ria en de kersverse vader bezig met het ontwerp van de nieuwste pennen & visitekaartjes voor Ria haar kraamburo.


Want contacten heeft Ria in de afgelopen 16 jaar meer dan opgebouwd. Zo werd een cliënt bij wie Ria 3 keer als kraamverzorgende aanwezig mocht zijn, haar weddingplanner.

Ria is de drijfveer van haar eigen kraamburo, en ze mag met trots 8 soms zelfs 10 kraamverzorgsters onder haar hoede nemen.

Vanaf 3 weken voor de uitgerekende datum mag een vrouw thuisbevallen. Natuurlijk zijn Ria en haar collega's al vroeg in de zwangerschap namelijk 2 maanden voor de uitgerekende datum al op de koffie geweest bij de aanstaande ouder(s) om het een en ander voor te lichten over zowel thuisbevallingen als bevallingen in het ziekenhuis, en de kraamperiode nadien.

Ria en haar collega's doen er alles aan om deze zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat jij lekker kunt bijtanken.

In zo'n gesprek maken ze samen met de aanstaande ouders een ronde door de babykamer, krijgen ze uitleg over wat de kraamzorg doet, welke werkzaamheden er uit handen genomen worden, en attenderen ze de ouder op het kraampakket al dan niet geregeld via de zorgverzekering.


Wanneer ik vraag of er verschil in mentaliteit is tussen de mensen uit Friesland en Groningen en de mensen uit het midden van het land vertelt Ria mij dat de mentaliteit hier in het Noorden wat minder gehaast is. In westen van land had alles gister al af moeten zijn vertelt Ria, "dat werkt niet en zeker niet met baby's'', plakt ze er al snel achteraan. En ze wijst naar haar pols, geen tijd weg tikkende horloge die Ria opslokt, maar gewoon er de tijd voor nemen. Dat is heel belangrijk.

Vaak is Ria naast kraamverzorgende ook maatschappelijk werkster, juist door de vele verschillende contacten en cliënten komen er soms dingen op Ria haar pad waar zelfs zij af en toe een traantje weg moet pinken.

Op mijn vraag wat Ria s' ochtends doet opstaan, wat haar werk nou zo leuk maakt, voegt ze er in een nano seconde aan toe; ook 's nachts sta ik op hoor.

Ik moet lachen, en haar antwoord op mijn vraag doet mij ontroeren. "HOERA, ik mag mensen helpen, ik mag ze helpen hun onzekerheden weg te nemen, ik mag ze helpen te ontspannen. Want hoe meer rust er is hoe eerder de thuisbevalling een feit is.


" Ik vind het zo ontzettend gaaf " voegt Ria eraan toe, "het houd me jong".

In de afgelopen 16 jaar  is er veel veranderd, zo zijn de vaders meer betrokken bij alles wat er gebeurd. En worden de kraambezoekjes vaker vervangen door grotere kraamfeesten. En waar de geboortekaartjes vroeger binnen 3 dagen verstuurd werden, daar gaan ze nu vaak pas sinds een dag of 8 de deur uit.

Ria is als blijk van waardering door haar cliënten overspoelt met lieve teksten op kaartjes, bossen bloemen en chocolade. En daar blijft het niet bij, Ria mocht zelfs een keer een weekend weg op kosten van de kraamvrouw, bij wie Ria voor de 3e keer gekraamd had.


Op het 15 jarig jubileum van Ria's kraamburo wat groots aangepakt werd, kwamen veel cliënten van de begin jaren samen met hun nu 15 jarige kroost Ria verassen met een bezoek. Zo leuk om te zien zegt Ria, waar je ze toen voor de eerste keer vast hield, daar moet je nu je hoofd voor achterover gooien om ze aan te spreken. Uiteindelijk blijven het toch allemaal JOUW kinderen, voegt Ria er aan toe, en zo voelt ze dat ook.

Ria begon in 1999 als zelfstandige met haar kraamburo, negen jaar later ging zij samen met haar huidige man op de koffie bij alle verzekeringen, " dan heb je er een gezicht bij" legt Ria uit, " en breng je er een persoonlijke twist aan" wat erg belangrijk is vinden zij en haar man.

1 grote verzekering sprong eruit. Het contact wat Ria en haar man met twee vrouwelijke adviseurs hebben is bijna fenomenaal te noemen. Twee keer per jaar werden Ria en haar man, daar als de koning en koningin ontvangen.

Zo ontstond het idee bij Ria om deze twee dames, voor het 15 jarig jubileum van Ria's kraamburo uit te nodigen. De twee dames in kwestie moesten hiervoor goedkeuring krijgen van hun werkgever, en al snel kregen zij toestemming om te gaan. Ria regelde keurig netjes een bed & breakfast voor deze twee leuke dames,

En nadat 1 van deze dames na een reorganisatie binnen het bedrijf een afscheidsreceptie georganiseerd kreeg, mocht Ria als enige kraamburo een uitnodiging voor deze receptie ontvangen.

Natuurlijk zal Ria Ria niet zijn als zij voor deze dame ook niet iets leuks had georganiseerd, en dus nodigden Ria en haar man beide dames uit voor een heerlijk diner. Zo leuk, en zo persoonlijk. In één woord geweldig.

Op mijn vraag welke babynaam Ria het meest bijgebleven is, weet ze eigenlijk niet direct een antwoord te geven, of toch wel; " Ik kijk eigenlijk niet echt naar de naam, vertelt Ria, het gaat mij om het kind, of deze het goed doet, goed gezond en tevreden is".


En op dat moment denk ik...jeetje ja jij bent echt een vakvrouw, iemand die haar beroep meer dan verstaat. Die instinctief ervoor zorgt dat alles prima gaat. Of je nou Jantje heet of  Per, of je nou Emma heet of Ziggy of weet ik veel welk naam je draagt of gaat dragen, Ria en haar team proberen ervoor te zorgen dat jij een prima start krijgt. En dat ik straks de rust kan gaan nemen die nodig is, want het is niet voor niks 9 maanden op negen maanden af.

En als Ria mag kiezen tussen beschuit met muisjes of een flink stuk appeltaart met slagroom, zegt ze zonder enige twijfel.. Beschuit met muisjes!!!

En dat maakt Ria, Ria... dolgraag zie ik haar of een van haar collega's dan ook terug wanneer ik ingeknipt, uitgescheurd, gekanteld, verdwaasd of gewoon opgewekt mijn kraamtijd in kan gaan.

(deze post is een gesponsorde post)

1 opmerking:

  1. Volgens mij is deze tekst door het bureau zelf geschreven en niet door een kraamvrouw zelf. Ria is een vrouw die menig kraamvrouw in tranen heeft gebracht. Ze is hard, cynisch en bot. Haar kraamvrouwen zijn onbekwaam en lui. Dit is de manier hoe zij mensen elke keer weer er in weet te luizen, door zogenaamd teksten te plaatsen van mensen.... Pas op! Trap hier niet in! Ria is een oplichtster!

    BeantwoordenVerwijderen