vrijdag 15 april 2016

Besparen met kids, kan dat?

Jazeker kun je besparen wanneer je een kot vol kids hebt.

Het is een uitdaging weliswaar maar zeer zeker niet onmogelijk. Ik houd wel van uitdagingen mits ze binnen handbereik liggen. En ik ongeveer weet wat me te wachten staat. Wanneer dat niet het geval is kan ik weleens compleet van de leg raken.

Een uitdaging op het gebied van besparen is absoluut aan mij besteed.

Ik ben van het minimaliseren, en word knettergek als er allemaal onnodige dingen in mijn huis staan. Kijk je huis een beetje als je thuis doen aanvoelen en daarom leuk inrichten vind ik prima. Maar eigenlijk hebben veel dingen bij mij een functie of hecht ik er een bepaalde emotionele waarde aan.

Geen overbodige dingen dus.

Ik ken mensen die zich helemaal uitleven in een winkel als de Action, en zich suf kopen in hebbedingen om er vervolgens niks mee te doen. Jammer, want word je er echt blij van? Ik weet het niet, wel weet ik dat ze aan het einde van hun geld standaard een stukje maand te kort komen.

Maar nu komt er straks een kleine versie mezelf tenminste dat is het streven, en de aanleiding van deze blog. Kan ik dan nog wel besparen en minimaliseren?

Ik denk namelijk dat ik er best een kei in zal zijn. Natuurlijk kom je als ouders altijd voor extra kosten te staan wanneer er kinderen in het spel zijn. Daar ontkom je simpelweg niet aan, jij wilt zo graag zorgen voor een nageslacht dus dan trek die portemonnee maar flink open.


Maar je kind met cadeautje belonen wanneer het op het potje plast vind ik echt te belachelijk voor woorden en gaat hier dan ook niet gebeuren. Een aai over de bol voldoet in mijn ogen prima. En zorgt er tevens voor dat je niet van die snot verwende kinderen krijgt, en je niet minstens 1123 keer per dag struikelt over al dat speelgoed die vele ouders bij elke mijlpaal doen aanschaffen. Scheelt je weer je eigen risico zal ik maar zeggen. Want geloof me struikelen over teveel speelgoed doet gewoon pijn. Ook in je portemonnee.

Gebroken polsen verzwikte enkels, een week lang met je pootje omhoog en dus niet aan het werk kunnen, kost je gewoon belachelijk veel geld. Niet doen dus.

De uitdaging zit hem ook in het besparen op de energie rekening.

Hier gaat bijvoorbeeld standaard de stekker van de Senseo
uit het stopcontact wanneer ik mezelf voorzien heb van en vers bakje koffie. En een eventuele babyfoon zal niet nodig. Ik woon niet zo groot dat ik de kleine niet zal horen huilen, en wanneer ik zonnestralen op sta te vangen achter in de tuin, kan ik snel genoeg even naar binnen lopen om te horen of de boel bij elkaar gekrijst word.

Je kinderen aanleren dat wanneer ze een ruimte verlaten ze daar het licht uit doen, is volgens mij ook niet heel moeilijk. "Daar kom je wel achter als je later zelf de energie rekening moet betalen" was een standaard uitspraak van mijn ouders als wij terug gestuurd werden om het licht uit te doen. Ik heb ze weleens vervloekt hoor daar niet van, maar toch hadden ze gelijk. Dat moet ik ze gewoon meegeven. Bah wat akkelig hé? iets toegeven.

Besparen op kinderkleding

Dat je gebroed groeit als kool daar kun je natuurlijk niets aan veranderen, Ze moeten nou eenmaal volgens de boekjes en mensen die ervoor geleerd hebben aan één of ander groei curve voldoen. Lastig want je hebt net voor een leuk bedrag aan nieuwe shirtjes, leuke broekjes en schattige schoentjes over de toonbank gesmeten. Misschien is de volgende optie een kinderkleding ruilbeurs.

Of een iets als marktplaats of de tweedehands winkel. Geef bijvoorbeeld aan een simpel effen shirtje die je goedkoop op de kop getikt hebt een leuke eigen twist door er een favoriet plaatje van bijvoorbeeld een dino op te stikken, te strijken of te weet ik veel watten.


Ik kocht echt voor een prikkie de meest leuke rompers bij een tweedehands winkel.  Ze zien er uit als nieuw. En volgescheten worden ze toch wel. Natuurlijk is af en toe iets nieuws en unieks kopen ook hartstikke leuk, en dat moet je ook gewoon doen.


Juist het feit dat je op de andere dingen bespaart hebt, maakt het dan extra leuk om een keer uit je dak te gaan als je iets nieuws aan wilt schaffen. Alsof het dan meer geoorloofd is, tenminste zo voelt het.

Besparen op speelgoed

Ook zo leuk. Zo heb ik bijvoorbeeld jaren geleden een keertje voor Sinterklaas van mijn broertje een Waterspeelboom gekregen voor onder de douche. Hilarisch natuurlijk want ik wilde graag speelgoed. Alvast voor later denk ik, of gewoon omdat het kind in mij nooit weggeweest is. Die speelboom staat onaangebroken op de zolder. Keurig netjes in een doos.

Ideaal als eerste verjaardagscadeautje voor mijn eigen gebroed. Evenals de Little Tikes wip wap die ik voor een prikkie op marktplaats kocht. Een grote strik erop en we zijn klaar om te feesten.

Natuurlijk word zo'n verjaardag uitbundig gevierd, en stromen de cadeautjes binnen. Een selectie maken van speelgoed is dan een handige oplossing. Kies bijvoorbeeld een paar dingen uit, waarmee er naar hartenlust gespeeld kan worden.

Teveel speelgoed zorgt voor teveel prikkels. Tenminste als je zo'n kind hebt die ik vroeger was.
De rest van de cadeautjes ruim je netjes op. Als je smurfje uitgekeken is op iets, dan tover jij in no time een nieuw speeltje voor de dag. En hoef je niet naar de winkel te rennen om fris speelgoed te kopen.

Besparen op rete dure kinderfeestjes

What the f*ck pardon my french, maar wanneer ik ouders hoor praten, of meer tegen elkaar op hoor boksen over waar ze het kinderfeestje van hun kids willen gaan organiseren, en welke kosten daarmee gepaard gaan dan gaan mijn haren echt overeind staan. Klaar om de pas de volgende dag weer een beetje in model te gaan liggen.

Mijn scouting verleden heeft mij tenminste voor 12 jaar aan inspiratie voor kinderfeestjes gegeven. No worries about de invulling daarvan dus.

Er zijn zoveel manieren om te besparen met kids, dus genoeg inspiratie om nog eens een post over te schrijven.

Doen jullie thuis aan besparen, en op welke manier doen jullie dat? Leave a comment onder aan deze post.3 opmerkingen:

 1. Hihi, bij het 'struikelen over speelgoed' moet ik spontaan denken aan de keren dat ik met blote voeten op lego blokjes trap... ai ai... pijnlijk!!!
  Maar keileuk speelgoed en ben echt blij dat mijn 2 zoons lego-freaks zijn, kan ik lekker mee bouwen ;-) .
  Hier sparen we dus we liever voor een leuk lego setje dan geld uit te geven aan 'pruts'-speelgoed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk toch 2 van de Lego-freaks. Wij waren het ook, en ook playmobil deed het goed hier. Van de duplo die we hadden bouwden we zelfs op latere leeftijd nog torens tot aan het plafond. Nog steeds staat er een zak duplo lego bij mijn moeder op de zolder te wachten op de volgende generatie bouwers. Hoop dat we snel kunnen gaan beginnen met bouwen Ann.

   Groetjes voor jou en je Lego mannekes

   Verwijderen
 2. Inderdaad, de duplo-blokken worden hier ook nu en dan plots weer bovengehaald, daar staat dus geen 'leeftijd' op eigenlijk. Wat leuk dat je de blokken nog hebt van toen jij kind was. Zal zalig genieten worden!

  Veel groetjes terug.

  BeantwoordenVerwijderen